E-Arkiva

QSPA NË MEDIA

 

 

-24 tetor  2023 Ftesë në 5, Në RAI së shpejti do të flitet edhe arbërisht

https://www.youtube.com/watch?v=xdMHAWDWvC4

 -16 shtator  2023 Arbërishtja, gjuhë në rrezik sipas Unesco-s! Kastrati: Duhet vepruar në nivel shtetëror

https://www.youtube.com/watch?v=rvUtiggjv7o&list=RDCMUCXZu85c9j8i_WDtip9hXZTQ&index=2

-6 shtator 2023 Arbërishtja në kufijtë e mbijetesës

https://www.koha.net/kulture/391069/arberishtja-ne-kufijte-e-mbijeteses/?fbclid=IwAR2XNZS_W4A6lE5kBDQLyxGy8s2MDs6neqeO-DILbBLTEpLq5Z_orub9v0c

-4 shtator 2023 Kuvendi “Mbijetesa e Arbërishtes në shekullin XXI”

https://www.kultplus.com/lajme/kuvendi-mbijetesa-e-arberishtes-ne-shekullin-xxi/?fbclid=IwAR3a_YMaAsK8DpbikJYzc03OSoHuNWGExndSnIDkONAdYs5cRhxI3qAmiWU

– 30 gusht 2023 QSPA organizon Kuvendin e Studimeve Arbëreshe

https://sot.com.al/kultura/qspa-organizon-kuvendin-e-studimeve-arbereshe–i608081?fbclid=IwAR1sSyjxaXR3LMPSntBJo1Hgpl8CkmN0jYX6jC-DPw7u5PkFNM9dZGoiIvQ

-29 gusht 2023 Mbijetesa e Arbërishtes, kuvend shkencor në Tiranë

https://ata.gov.al/2023/08/29/mbijetesa-e-arberishtes-kuvend-shkencor-ne-tirane/?fbclid=IwAR3Ge4NWqWKLzVsZZZvgjnBdYdoqgXYAN1QeqT8YADM6h9CutJ75wnt0td4

-7 qershor 2023 Arbëreshët në Tiranë! Parada e traditës 6-shekullore me këngë e kostume të trashëguara: U kthyem në shtëpinë tonë! Gjuha, pengu ynë https://shqiptarja.com/lajm/arbereshet-ne-tirane-parada-e-tradites-6shekullore-me-kenge-e-kostume-te-trasheguara-u-kthyem-ne-shtepine-tone-gjuha-pengu-yne?fbclid=IwAR2W_ObFF0JsjLK3aN0RbYmDG6gCwZGKbfxnVLlTzhLL-QThfxp9gcDwCuI

-7 qershor 2023 “Dita Arbëreshe” sjell në atdhe 200 arbëreshë/Aktivitete të shumta në Tiranë

https://redaktori.net/?p=23689&fbclid=IwAR2XNZS_W4A6lE5kBDQLyxGy8s2MDs6neqeO-DILbBLTEpLq5Z_orub9v0c

-5 qershor 2023 Një intervistë ekskluzive e drejtoreshës së Qendrës së Studimeve dhe Publikimeve për Arbëreshët (QSPA), Prof.Diana Kastrati për televizionin RAI News 24 https://www.facebook.com/qendraestudimevedhepublikimeveperarbereshet/videos/1507579340063995

-26 maj 2023 Zbulohet romani i panjohur i Ernest Koliqit. Konferenca për 120 vjetorin e lindjes https://www.youtube.com/watch?v=5WluREaL-Es

-23 maj 2023 Takimi poetik “Poezia bashkëkohore arbëreshe” me gjimnazet e Tiranës https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fata.gov.al%2F2023%2F05%2F23%2Ftakimi-poetik-poezia-bashkekohore-arbereshe-me-gjimnazet-e-tiranes%2F%3Ffbclid%3DIwAR0jPWTWS1nxx3yL0PxppmozV3Ogz-h6r55R19LpU8ntfw6a1Li0QCxBh9k&h=AT2zpjb3nuhGQH-3WVpGfQEgtLV8ZOz0ejhy5G2UIFqle-t1ykBE9epRiveITLptioPx-wCakh1DjgzreTBMw7wSeW5JiZUmFAK_x-7gqKe8L88Os5oOcofHf8fzXJfUs5Q4&__tn__=%2CmH-R&c[0]=AT33w1d6zsiqa8Re_qh7gO9eEe2TyPJllJTLkjkXdqirdY9rbmMVfo5Hp–lIK1mjkpJozDEgZhu6RpQLHiBtwvcEvOeGpNYFfqiX9Hgq1XAWj31LQLTVkubolRXL2OlehLEV489Hp740Z2NPm0bdOuIigmIlJXU9kSEV5b7cHlxdixgI7t-HYoJoGhocCPL95Br6la3yWWl 

 


-23  maj 2023 Gjimnazistët e Tiranës sjellin poezinë arbëreshe në skenën teatrore https://redaktori.net/p=23678&fbclid=IwAR1N6BR608k35fNpW4H8R9L3wCC_ZGMMzfImj97NCqbm_HxwymMNS7krrXI  

 
 
-16 maj 2023 Studiuesja Diana Kastrati sjell të dhëna të reja mbi rolin e Koliqit në botën arbërshe https://redaktori.net/?p=23671&fbclid=IwAR344zB-C3IbpTqUAwcQ12CfFTgf1XuEuTBk0eNp1ACIE7F–LSFNVuMKkw  
 
 
 
 
 
 
-16 maj 2023 Mbahet konferenca shkencore: “Poliedriku Ernest Koliqi në 120-vjetorin e lindjes https://redaktori.net/?p=23664&fbclid=IwAR0xZkxt91f_OFQno58CCxKZdmzik3WusO7tQkJHZlzGypZ2FhjMCQdvM34  
 
 

-12 maj 2023 Ditëlindja e kolosit Ernest Koliqi, QSPA mbledh studiuesit në nderim të tij https://redaktori.net/?p=23661&fbclid=IwAR0cYTo9JaRS8BVghKkjEYLhnaVfx4xravfEe8PMhKRaiiDmx53ndTk5LcA

-9 mars 2023 Arbëreshët më shumë se histori dashurie… ” është kronika speciale që i ka kushtuar emisioni “Opinion”,në TV Klan https://www.youtube.com/watch?v=K0nuadVNDgo&fbclid=IwAR2dcM5qYrlPVq3Gp8jndnrm4B55eJJkruw-diJzrG13Rmh9q91U9TotrKE

-2 shkurt 2023 Mungesa e mësuesve për gjuhën arbëreshe | “Auditor arsimi” në RTSH
https://www.youtube.com/watch?v=CKj-exDRB3s

-30 dhjetor 2022 Arbëreshët në Tiranë | Në Tempull në RTSH 1 HD- Pjesa 2
https://www.youtube.com/watch?v=cUi9kCZHu-4

-30 dhjetor 2022 Arbëreshët në Tiranë | Në Tempull në RTSH 1 HD- Pjesa 1
https://www.youtube.com/watch?v=7n5Zxjw9jwI

– 19 dhjetor 2022 Baladat arbëreshe kthehen në grafika nga nxënësit e Liceut Artistik
https://shqiptarja.com/lajm/baladat-arbereshe-kthehen-ne-grafika-nga-nxenesit-e-liceut-artistik?fbclid=IwAR3m2DtTayCtNiTSqrC0cKRmPKm1sA00juF1uy6P0S2kvzIuE1r65PxgiWQ

 

-16 dhjetor 2022 Promovimi i Arbërishtes / QSPA marrëveshje bashkëpunimi me rajonin e Puljas
https://diasporashqiptare.al/2022/12/15/promovimi-i-arberishtes-qspa-marreveshje-bashkepunimi-me-rajonin-e-puljas/?fbclid=IwAR2qjoFfWBgtZCMSHS43zq-PdZlIyH0CI6ZFNzjy0iyP8V6cmFCt3oJ7uhc

-16 dhjetor 2022 Marrëveshja në Puglia
https://ledicoladelsud.it/2022/12/15/puglia-e-albania-insieme-per-la-valorizzazione-della-minoranza-arbereshe?fbclid=IwAR1tQlZYKiRC96xPO6OOiwW3oN-MQ-U7OiwmsHlKRfTxxqAfVEzF778uLk4

-7 dhjetor 2022 Lajme Notiziario n. 46 da Kamastra e Sportelli Linguistici del Molise
https://www.youtube.com/watch?v=gnu0R8BCklA&fbclid=IwAR0i9UzwXnR8-7M2pcVMvjMSe7awbGWwXIAOr_EMlxx2QbkUzet52EAMekY

 

 -23 nëntor 2022 Autorët Arbëreshë dhurojnë 500 libra
https://www.youtube.com/watch?v=ecb7EvNUu9w

 

22 nëntor 2022 Arbëreshët “vijnë” në Tiranë/ Studiuesit: Gjuha dhe kultura në rrezik – Vizion Plus

https://www.youtube.com/watch?v=JAjCvkSgYsI

 

-22 nëntor 2022 Ditët e librit  arbëresh,   ABC NEWS
https://www.youtube.com/watch?v=YX8U1qaZOlg

 

-22 nëntor 2022 “Gjuha jonë arbëreshe është në rrezik”, për herë të parë veprimtaria “Ditët e librit arbëresh”
https://www.youtube.com/watch?v=W5GzxBDn3sk

 

21 nëntor 2022 Ftesë në 5, Rikthehen pas shumë vitesh, arbëreshi 90 vjeç reciton live,
https://www.youtube.com/watch?v=e5CNDQVNMek

 

-21 nëntor 2022 Veprimtaria “Ditët e Librit Arbëresh” me kumtesa të studiuesve dhe ekspozita
https://sot.com.al/kultura/veprimtaria-ditet-e-librit-arberesh-me-kumtesa-te-studiuesve-dhe-ekspozi-i550775?fbclid=IwAR19o1Lsgzr-rATF9in9De1O04orZA4LIxprkbMTQTQ8gQ1IwbzPqUpWm3U

 

-21 nëntor 2022 Ditët e librit arbëresh/ Ritheksohet rëndësia e transmetimit të arbërishtes
https://diasporashqiptare.al/2022/11/21/ditet-e-librit-arberesh-ritheksohet-rendesia-e-transmetimit-te-arberishtes/?fbclid=IwAR0i9UzwXnR8-7M2pcVMvjMSe7awbGWwXIAOr_EMlxx2QbkUzet52EAMekY

 

-21 nëntor 2022 “Ditët e librit arbëresh”, mbledh personalitete nga Kalabria e Sicilia
https://www.rtklive.com/sq/news-single.php?ID=623742&fbclid=IwAR3h7HHTe7ar6DQ4-QiK1TH5w89avJ40-MIQFSgNubArr8CzSqdmSlJ41pE

-21 nëntor 2022 PUBLIKIMET E AUTORËVE BASHKËKOHORË “Ditët e librit arbëresh” konica.al
https://konica.al/2022/11/ditet-e-librit-arberesh/?fbclid=IwAR19UhYucDSWRzz-eLoM853DMALdBCyIFenwAFYZOtXRTuDDA12ERKfxxCI

 

-18 nëntor 2022 Java e librit arbëresh në Tiranë, flet Diana Kastrati! |“Mirëmëngjes Shqipëri”
https://www.youtube.com/watch?v=niW_644-x-c

-1 nëntor 2022 Diaspora, në RTSH 24, Artemis Malo, zv.ministre për Europën dhe Punët e Jashtme
https://www.youtube.com/watch?v=8zfI5shzym4

 

 -31 mars 2022 Arbëreshët në Itali, trashëgimtarët e ADN-së sonë natyraleIntervistë në TV ABC News Albania e Drejtores Ekzekutive të QSPA, prof. Diana Kastratihttps://www.letteratour.it/balcanica/intervista-a-diana-kastrati.asp

– 18 dhjetor 2021. “Gjuhët e rrezikuara dhe diaspora”, Diana Kastrati: Diskutohet për arbërishten dhe statusin e saj. Intervistë në Gazeta “SOT”. https://sot.com.al/kultura/gjuhet-e-rrezikuara-dhe-diaspora-diana-kastrati-diskutohet-per-arberisht-i482114

– 16 tetor 2021. Mbi të sotmen dhe të ardhmen e rrezikuar të arbërishtes: Roli i shtetit për ruajtjen e kësaj trashëgimie të çmuar”. Cikli “Auditor-Arsimi”, RTSH. Intervistë e Prof. Diana Kastrati, Drejtore Ekzekutive e QSPA dhe Dr. Silvana Nini, studiuese QSPA. Të ftuar specialë: Prof. Emil Lafe, gjuhëtar, UT; Papas Antonio Bellusci, klerik e studiues arbëresh; Prof. Giuseppe Chiaramonte, studiues, drejtor i Bibliotekës Etnografike, Palermo; Prof. Alexander Novik, studiues, Universiteti i San Peterburgut, Rusi; Prof. Agim Vinca -Universiteti “Hasan Prishtina”, Kosovë; Prof. Imri Badallaj-Universiteti “Hasan Prishtina”, Kosovë; Dr. Vilma Proko, Drejtore e botimeve-QSPA.
https://www.facebook.com/edlira.birko/posts/pfbid03AQY5j4far34mSZ7Evy2sjor5Z8pA7oiT2rQH2jLAfoGqa1o4C2ENrS2H5iBNRyUl

– 12 tetor 2021 – E ftuar Prof. Diana Kastrati, Drejtoreshë e Qendrës së Studimeve dhe Publikimeve për Arbëreshët. “Pasqyra Shqiptare”, Toronto, Kanada.
https://www.youtube.com/watch?v=tVvCl3njVGA

– 30 shtator 2021  “Në rrezik per t’u shuar…” Alarmi i studiueses shqiptare për gjuhën arbëreshe. Intervistë në TV ABC News Albania e Drejtores Ekzekutive të QSPA, prof. Diana Kastrati.
https://www.youtube.com/watch?v=pJ_kvj5aVhw

– 28 shtator 2021. Gjuha arbëreshe në rrezik/Studiues nga disa vende mblidhen në Kuvend në Tiranë. Intervistë në TV Vizion Plus e Drejtores Ekzekutive të QSPA, prof. Diana Kastrati dhe studiuesve pjesëmarrës në Kuvend: prof. Giuseppe Chiaramonte nga Palermo dhe prof. Eda Derhemi nga ShBA.
https://www.youtube.com/watch?v=R5q4nyAgMZo

 

– 27 shtator 2021. Kuvendi i arbëreshëve/ Takimi në Tiranë për të mbrojtur gjuhën nga rreziku i zhdukjes. Intervistë në RTV Top Channel e Drejtores Ekzekutive prof. Diana Kastrati.
https://www.youtube.com/watch?v=Q-dZNt-V9Io

 

– 26 shtator 2021. Flet drejtoresha e QSPA-së, prof. Diana Kastrati: Ja çfarë pritet nga Kuvendi Studimor: “Gjendja aktuale e studimeve arbëreshe”. Intervistë në gazetën on line “redaktori.net”.
https://redaktori.net/?p=23607

– 25 qershor 2021 – Spotlight-Arbëreshët ndezin debatin. Me pjesëmarrjen në debat të Drejtores Ekzekutive të QSPA, prof. Diana Kastrati, studiueses dr. Brisida Gjikondi dhe Drejtorit të Drejtorisë së Përgjithshme të Arkivit të Shtetit dr. Ardit Bido. në TV Vizion Plus.
https://www.youtube.com/watch?v=OYSMEYm7S60

– 22 prill 2021 – Një qendër e zhvillimit të studimeve për arbëreshët. Intervistë në emisionin “PERSPEKTIVË”. të gazetarit Kliton Nesturi, RTSH2, e Prof. Diana Kastrati, Drejtore Ekzekutive e QSPA.
https://youtu.be/DStXWE4x5dk

 

– 20 prill 2021 – Letërsia e kultura arbëreshe bashkon dy qendrat: Qendrën e Studimeve dhe Publikimeve për Arbëreshët dhe Qendrën Kombëtare të Librit dhe Leximit (QKLL). Intervistë në TV News24 Albania e Drejtores Ekzekutive të QSPA-së, prof. Diana Kastrati dhe Drejtores së QKLL, znj. Alda Bardhylihttps://www.youtube.com/watch?v=cvQ4wOrBghw

– 18 mars 2021 – Botimet për Arbëreshët, botohen 4 librat e parë nga QSPA. Njëri i kushtohet De Radës. Intervistë në RTV Top Channel e Drejtores Ekzekutive prof. Diana Kastrati
https://www.youtube.com/watch?v=QiXRMv75_co

– 7 qershor 2020. Intervistë në emisionin e RTSH “Në tempull” e Drejtores Ekzekutive prof. prof. Diana Kastrati, mbi rëndësinë e krijimit të QSPA, aktivitetet, si dhe rolin në evidentimin e kontributit të Arbëreshëve në fushat e gjuhësisë, letërsisë, antropologjisë kulturore etj.
http://qspa.gov.al/interviste-per-emisionin-tempull/

– 21 maj 2020. Intervistë në revistën arbëreshe “Katundi Ynë”, e Drejtores Ekzekutive prof. Diana Kastrati, botuar me rastin e krijimit të QSPA-së, botuar në numrin 165 të revistës “Katundi ynë”.

 

– 13 maj 2020. Arbëreshët e Italisë, studimet e pabotuara. Intervistë në TV News 24 Albania, e Drejtores Ekzekutive të QSPA-së prof. Diana Kastratihttps://youtu.be/qDpWEzCn6Aw